Ilulissat

 
01-04-2008
Grønland

Ilulissat (grønlandsk for isfjelde), dansk navn Jakobshavn, er Grønlands tredjestørste by. Ilulissat ligger i Vestgrønland på østkysten af Diskobugten, ca. 2 km nord for mundingen af Ilulissat Isfjord. Byen er hovedby i Ilulissat Kommune, som har 5005 indbyggere (1. januar 2005), heraf 4533 i selve byen. De fleste af indbyggerne i byen er beskæftiget i fiskeindustrien og med fiskeri. Om sommeren fiskes der fra småbåde og joller ved Isfjeldsbanken. Om vinteren foregår fiskeriet længere inde i fjorden, hvor der fiskes fra isen. Al transport frem og tilbage om vinteren foregår på hundeslæde eler snescooter.

Turisme er også en stor indtægtskilde for byen. Der fanges og produceres hovedsageligt rejer og hellefisk. Byen har en stor havn, lufthavn og helikopterlandingsplads. Til kommunen hører følgende bygder: Ilimanaq (Claushavn), Oqaatsut (Rodebay), Qeqertaq og Saqqaq.

Beliggenheden nord for polarcirklen (solen går aldrig ned om sommeren) og de 3-4.000 (2006) slædehunde er med til at give Ilulissat et helt specielt præg. Turismen har i de seneste 30 år udviklet sig til at blive en vigtig del af det lokale erhvervsliv. Temperaturen om vinteren kan være ned omkring -30° celsius og der arrangeres dagligt hundeslædeture for turisterne. Om sommeren kan temperaturen stige til 20-25°C. Fra byen er der panoramaudsigt til Isfjorden og Diskobugten, der arrangeres helikopterture, bådture og vandreture til isfjorden i hele sommerperioden. I byen kan man besøge museet og opleve området omkring byen ved at benytte de mange tilbud om vandre- og bådture.

Mod vest ligger Diskobugten med Diskoøen, der fra Ilulissat kan besøges med skib eller helikopter.

Bedømmelse: 10.00 af 10

 
 
Find information om: ferieguide ferie rejser rejseguide rejse beskrivelse Skiferie
(Hovedkategori: Seværdigheder)