Rundetårn

 
29-03-2008
Danmark

Kong Christian 4. opførte i København det endnu bestående, højst originale bygningskompleks bestående af Trinitatis Kirke og Rundetårn. Byggeriet af tårnet blev påbegyndt i 1637, og i 1642 stod det færdigt, mens kirken først byggedes færdig i 1656

I århundredernes løb er der sket ændringer i bygningernes brug. Kirken blev sognekirke (og den husede i en årrække Vor Frue menighed som blev hjemløs efter ødelæggelsen i 1807). I 1861 flyttedes bibliotek og observatorium til nye, mere tidssvarende bygninger på voldarealet på Øster Vold.

Rundetårn har (bortset fra allerøverst) ikke trapper, men i stedet en bred, spiralformet gang belagt med mursten på højkant, der fører op til en udsigtsplatform øverst. Konstruktionen er valgt for at en hest med vogn kan køre op til biblioteket. Rundt om udsigtsplatformen på toppen står et smedejernsgitter fra 1643, lavet af Christian d. 4.s hofsmed Caspar Fincke.

Fra begyndelsen var en vigtig del af tårnets funktion at være astronomisk observatorium, og så berømte videnskabsmænd som Ole Rømer har arbejdet i observatoriet. Den forskningsmæssige brug af stedet er dog for længst opgivet, men siden 1929 har der været folkeobservatorium under kuplen på tårnets top.

 
 
Find information om: ferieguide ferie rejse beskrivelse rejser rejseguide Skiferie
(Hovedkategori: Seværdigheder)